Hybride nalatenschapsafwikkeling

Een efficiënte oplossing voor erfenisconflicten zonder rechtszaken

Bij het overlijden van een dierbaar familielid en het verdelen van de erfenis ontstaan vaak spanningen binnen de familie. Het verdelen van een nalatenschap kan snel tot conflicten leiden en de familiebanden beschadigen. Ondanks gesprekken en overleg binnen de familie, groeien ergernis en frustratie. Een veelbelovend compromis kan op het laatste moment mislukken. Wat de overledene precies heeft gewild blijkt niet duidelijk uit het testament, en een gezamenlijk gesprek over de erfenis heeft tijdens het leven van overledene nooit plaatsgevonden. Hierdoor raakt de familie in een situatie waar niemand uitkomt, en dat kan de onderlinge harmonie en familiebanden bedreigen. Als zulke situaties niet worden opgelost, leidt dit vaak tot een rechtszaak. Deze rechtszaken duren vaak lang, zijn duur en brengen onzekerheid met zich mee. Meestal krijgt maar één partij gelijk, en dat kan de familiebanden nog verder beschadigen.
In zo’n complexe situatie kan mediation veel betekenen om samen de impasse te doorbreken, een oplossing te vinden zonder naar de rechter te hoeven stappen, én de familieband te herstellen. Dat is precies wat onze dienst ‘Hybride nalatenschapsafwikkeling’ doet. Het combineert het menselijke aspect van mediation met de zekerheid van notariële deskundigheid. Het resultaat? Oplossingen die niet alleen juridisch waterdicht zijn, maar ook de familiebanden versterken.

Wat is Hybride nalatenschapsafwikkeling?

Onze hybride aanpak begeleidt families door de complexe en vaak emotionele processen rondom erfenissen, in het bijzonder in situaties waar conflicten of onzekerheden over de verdeling van nalatenschappen bestaan of dreigen te ontstaan. Het biedt families de mogelijkheid om samen te werken aan het oplossen van erfeniskwesties in een ondersteunende omgeving. Onder begeleiding van dr. mr. Fred Schonewille, een ervaren legal mediator, en notaris mr. Peter Veltman van Elan Notarissen, worden conflicten opgelost op een manier die gericht is op het faciliteren van open dialoog en wederzijds begrip en tegelijkertijd juridisch waterdicht is.Door mediation kunnen familieleden met elkaar in gesprek gaan en tot een gezamenlijk akkoord komen. Mocht dit niet lukken, dan biedt bindend advies een oplossing: een beslissing van een erfrechtspecialist die juridisch wordt vastgelegd door de notaris.

Waarom kiezen voor onze hybride aanpak?

  • Herstel van familiebanden: Door middel van mediation wordt een open dialoog gestimuleerd, wat leidt tot wederzijds begrip en het herstellen van familieverhoudingen.
  • Juridische zekerheid: Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een notariële akte, wat de uitkomst bindend en definitief maakt.
  • Vermijden van rechtszaken: Mediation en bindend advies voorkomen langdurige, dure en stressvolle rechtszaken.
  • Actieve betrokkenheid: Uw familie blijft betrokken bij de besluitvorming en bepaalt samen de uitkomst, wat zorgt voor voldoening en tevredenheid.
  • Kostenbesparend: De hybride aanpak is veel goedkoper dan een juridische procedure.
  • Snel proces: Waar een rechtszaak jaren kan duren, biedt onze aanpak een snelle en efficiënte oplossing.

Hoe werkt het?

  • Mediation sessies: Het proces begint met individuele gesprekken met alle betrokkenen om de situatie goed in kaart te brengen. Daarna volgen gezamenlijke sessies waarin we samen met een ervaren mediator werken aan een oplossing die door iedereen wordt gedragen.
  • Familie beslist: De familie maakt samen bindende afspraken onder begeleiding van de mediator.
  • Juridische formalisering: Zodra er overeenstemming is, worden de afspraken vastgelegd in een notariële akte.
  • Bindend advies bij impasse: Mocht er geen akkoord bereikt worden, dan stelt de mediator een rapport op voor bindend advies van een erfrechtspecialist. Deze beslissing wordt door de notaris vastgelegd, zodat er altijd duidelijkheid en zekerheid is.

Onze experts

Dr. mr. Fred Schonewille is een van de meest ervaren mediators in Nederland. Hij begeleidt als legal mediator en mediation advocate mediations binnen familiebedrijven, nalatenschapsmediations en complexe echtscheidingen in een zakelijke context. De vaardigheden en technieken van een mediator combineert hij met juridisch-inhoudelijke begeleiding. Als oud-notaris en voormalig universitair docent-onderzoeker beschikt Schonewille over grote ervaring en een brede deskundigheid inzake het erfrecht en het recht dat betrekking heeft op huwelijk en echtscheiding, onroerend goed, vennootschappen en vereniging en stichting.

Mr. Peter Veltman is naast notaris ook notarieel fiscalist en mede-oprichter van Elan Notarissen. Elan Notarissen staat voor uitgebreide ervaring en diepgaande kennis van het notariële vak in combinatie met een persoonlijke benadering, een kritische blik, oprechte betrokkenheid en een proactieve aanpak. Transparantie en betrouwbaarheid staan hoog in het vaandel, wat resulteert in heldere communicatie en duidelijkheid. Peter Veltman geeft les aan de Rijksuniversiteit Groningen en in het verleden aan de beroepsopleiding notariaat. Hij heeft honderden colleges, cursus en lezingen gegeven over zijn vakgebied en is (mede-)auteur van tientallen boeken en artikelen op zijn vakgebied.

Samen bieden zij een unieke en effectieve benadering die rust, duidelijkheid en juridische zekerheid garandeert.

Neem vandaag nog contact op
Sta je voor een complexe erfeniskwestie en wil je deze op een snelle, zorgvuldige en betaalbare manier oplossen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen helpen we jouw familie naar een duurzame oplossing.